Shata misnoegd om verdere beperking vakantieresorts

06-01-2021

Youtube Channel Art.jpg

De Suriname Hospitality and Tourism Association (Shata) is verbaasd en misnoegd dat toerisme- en vakantieoorden in het binnenland gesloten moeten blijven als onderdeel van de aangescherpte Covid-19-maatregelen. “Wij begrijpen dat er maatregelen zijn, hebben sinds de uitbraak van de pandemie alle medewerking verleend en willen dat nog altijd blijven doen. Maar een volledige en langere sluiting zullen wij niet overleven”, benadrukt voorzitter Sylvia Ang in gesprek met de Ware Tijd.

Nadat zaterdagmiddag de maatregel is bekendgemaakt tijdens de Covid-19- persconferentie van de regering hebben leden van de Shata hun beklag gedaan bij het bestuur, dat op 22 december vorig jaar werd gekozen. Ze noemden het opmerkelijk dat ondanks het bekend is dat er besmettingen plaatsvinden en clusters ontstaan in Paramaribo Noord er, volgens hen, weinig wordt gedaan om die plekken aan te pakken. In een brief die maandag is gestuurd aan de ministers van 'Volksgezondheid', 'Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologie' en 'Transport, Communicatie en Toerisme' vraagt Shata om een spoedonderhoud.

Volgens Ang moet het mogelijk zijn om met inachtneming van de protocollen en met maatregelen van de resorts zelf, verspreiding van Covid-19 te voorkomen. Zij wijst erop dat door slechte controle van de overheid sommige resorts wel open zijn geweest. "Maar wij, de georganiseerde resorts die zich netjes aan de regels hebben gehouden, zijn altijd gesloten gebleven. Wij pleiten er daarom ook voor dat de oorden in een aangepaste vorm opengaan", zegt de voorzitter. Zij benadrukt dat gedurende de periode dat sommige oorden wel open waren, door de maatregelen, zich geen besmettingen hebben voorgedaan. Volgens haar is er niet slechts sprake van economische maar ook sociale schade aan de sector.

Ang zegt dat het internationaal bekend is dat de toerismesector het hardst is getroffen door de maatregelen. Ze stelt daarom dat er gekeken wordt naar de eigen situatie, om met aanvullende maatregelen verdere schade te voorkomen, dan wel te beperken. Zo zouden resorts kunnen instemmen om veel minder gasten te ontvangen dan de beschikbare capaciteit. Het accommoderen van gasten zou aangepast kunnen worden door personen die niet tot één gezin behoren niet met elkaar in contact te brengen. "Maar straf ons niet langer. Ons geduld is nu helemaal op zonder dat wij enig zicht hebben op hoe en waar dit zal eindigen."

Ang noemt het onredelijk dat voor sommige sectoren, zoals hotels en restaurants, wel alternatieven zijn gevonden. "Wij krijgen geen enkele financiële ondersteuning en dat begrijpen wij ook, maar laten we bekijken op welke manier wij ons zelf in stand kunnen houden." De leiding van toerisme- en vakantieoorden heeft sedert de uitbraak van Covid-19 besloten zoveel mogelijk personeel in vaste dienst een deel van het salaris te betalen. Dat is volgens Ang niet langer vol te houden. Parttimemedewerkers en freelancers zijn ander werk gaan doen. Ang wijst erop dat de sector een enorm neveneffect heeft op de economie, zoals hotels en toeleveringsbedrijven, maar vooral op de boothouders in het Boven-Surinamegebied.

Bron: De Ware Tijd