Gidsencollectief treedt toe tot internationale federatie

06-12-2017

Youtube Channel Art.jpg

PARAMARIBO - De Stichting United Tour Guides Suriname (UTGS) is hard op weg om het beroep van gids verder te professionaliseren. Zijn recente toelating tot de Wereldfederatie van Toergidsverenigingen (WFTGA) komt dus op een perfect moment.

Het lidmaatschap van deze overkoepelende organisatie is volgens Errol Gezius, secretaris bij de stichting, een belangrijke stap in het streven om het gidsenwerk in Suriname "te verheffen tot een erkend en gerespecteerd beroep." Trots toont hij de krant een mail over de officiële toelating.

Het lidmaatschap stelt de organisatie in staat trainingen van internationale allure te volgen. Hierdoor kunnen lokale gidsen die bij de stichting zijn aangesloten, zich verder specialiseren en daarmee ook hun verdiencapaciteit vergroten.

De wereldorganisatie, die in Oostenrijk zetelt, heeft een afdeling bestaande uit hoogopgeleide en gekwalificeerde toergidsen, consultants en trainers uit de hele wereld. Er zijn wereldwijd ruim 150.000 individuele gidsen aangesloten, uit 178 lidlanden als Singapore, Frankrijk en Spanje. Dat Suriname samen met deze grootmachten op de ledenlijst van de WFTGA mag prijken, stemt de stichting goed.

Lidlanden zijn verplicht om jaarlijks contributie af te dragen: namens hun land en namens de individuele gidsenvereniging zelf. Voor Suriname is de jaarlijkse bijdrage namens het land 170 euro en namens de aangesloten vereniging 20 Euro, samen omgerekend ruim 1700 SRD. "Dit gaan wij zelf betalen", zegt UTGS-voorzitter Yves Tjon-Sack-Kie zelfverzekerd. Immers, de stichting doet op dit moment alles uit eigen zak.

Tekst: Merredith Bruce