'Dat sommige leden toch opengaan leidt tot oneerlijke concurrentie'

01-02-2021

sherida_mormon_Detailfoto.jpg

Terwijl het ministerie van Volksgezondheid een waarschuwend geluid liet horen richting resorts en hotels die gebruik maakten van de weekendlockdown om gasten de hele periode te accommoderen, bleven de aanbiedingen op sociale media staan. Enkele hotels verwijderden hun promotie wel, maar accommodeerden toch gasten in het weekend. Weer anderen waren gewoon open.

Sylvia Ang, voorzitter van de Suriname Hospitality and Tourism Association (Shata), bevestigt tegenover de Ware Tijd dat enkele van haar leden pakketten aanbieden in deze periode, terwijl dat niet zou mogen. "We hebben heel veel klachten en foto's binnengehad van leden en niet-leden over het feit dat enkele van de bij ons aangesloten hotels en resorts inderdaad opengaan. We hebben in antwoord daarop als Shata een brief gestuurd naar alle leden om aan te geven dat dit gedrag niet kan en dat het geen gezonde onderlinge concurrentie is. Want dan zijn slechts enkele leden open en dan gaat iedereen naar hen en de rest zit dan zonder klanten en zonder inkomen", schetst Ang de realiteit. "Ook tijdens de vorige lockdowns waren enkele van onze leden gewoon open. Het lijkt alsof sommige leden geen respect hebben voor het gezag van de autoriteiten. Ik vind het heel lastig, maar als brancheorganisatie kunnen we niet optreden en bedrijven sluiten. Dan kan de politie alleen en het ministerie van Justitie en Politie", voegt Ang toe aan haar betoog.

De Shata-voorzitter roept de politie dan ook op om echt op te treden in gevallen waar niet gehoorzaamd wordt aan de oproep van het bevoegde gezag. "Vooral in de districten zijn er niet veel uitvalswegen. Het is snel duidelijk waar mensen naartoe gaan. Als de politie optreedt en dan werkelijk zo een oord sluit, dan is dat een voorbeeld naar de rest en zullen mensen twee keer nadenken alvorens ze de regels overtreden", zegt Ang.

Ook Sherida Mormon van het recreatieoord Colakreek is niet te spreken over het feit dat in district Para zeer streng wordt opgetreden, terwijl dat op andere plekken niet het geval is. "Als het een free-for-all is, dan hebben de maatregelen geen enkele zin", reageert Mormon tegenover de Ware Tijd.

Ze wordt steeds wanhopiger over hoe de schulden, rekeningen en salarissen binnen haar onderneming, Mets, te betalen. "Iedereen wil verdienen, ik ook. Maar we moeten wel allemaal gehoor geven aan de oproep", vindt ze. Mormon beklemtoont geen voorstander te zijn van het sluiten van de oorden. "Laten we met in acht neming van de protocollen opengaan, desnoods met een opgevoerde controle. Want het sluiten maakt steeds meer mensen brodeloos. De economie kan dat niet dragen", zegt Mormon. Desalniettemin is Colakreek gesloten in afwachting op de toestemming van de overheid om open te gaan.

Bron: De ware tijd
Foto: Sherida Mormon van het recreatieoord Colakreek wordt steeds wanhopiger over hoe de schulden, rekeningen en salarissen binnen haar onderneming, Mets, te betalen. Foto: Irvin Ngariman