Liefde voor land loont

29-10-2017

Youtube Channel Art.jpg

PARAMARIBO - ‘Jong geleerd is oud gedaan’, luidt een bekend gezegde. Waar de huidige generatie van burgers nog onvoldoende beseft hoe belangrijk liefde en zorg voor het land zijn om aan toerisme te kunnen verdienen, kan de volgende generatie het beter doen. In verband met Wereld Toerisme Dag hebben een aantal kinderen gisteren geleerd over het hart van Paramaribo's historische binnenstad, in de omgeving van Fort Zeelandia. Ongeveer 35 kinderen hebben daar deelgenomen aan diverse activiteiten.

Ze hebben geleerd hoe je je omgeving schoonmaakt en onderhoudt en ze hebben geholpen met het schilderen van bloembakken en het iconische 'I Love Su'-embleem bij het Kabinet van de President. "We hebben diverse monumenten en historische gebouwen bezocht waar we over onze geschiedenis hebben geleerd", zei de negenjarige Matteo Lee.

"We hebben ook met vuilniszakken in de hand de omgeving schoongemaakt", voegde de achtjarige Ziffra Ceder eraan toe. "Ook is ons geleerd dat het belangrijk is om vriendelijk te zijn wanneer bezoekers uit het buitenland naar Suriname komen." 

Uit deze uitspraken blijkt dat de bewustwording bij de kinderen aanzienlijk is verbeterd. "Maar ze beseffen het belang nog niet helemaal. Wij als volwassenen moeten ook het goede voorbeeld geven. Pas dan zullen de jongeren het belang volledig beseffen", zegt Errol Gezius, secretaris van United Tour Guides Suriname (UTGS).   

Het is de eerste keer dat een dergelijk evenement is gehouden op Wereldtoerismedag. De organisatie had aanvankelijk vijftig kinderen verwacht. Wij hopen de komende jaren zodanig uit te groeien dat wij de straten in de omgeving zullen moeten afsluiten voor het verkeer vanwege het aantal kinderen dat op de been zal zijn", aldus Gezius.

De activiteiten op Wereldtoerismedag zijn georganiseerd door UTGS en Happy Independent Person, in samenwerking met Stichting Toerisme Suriname en de Suriname Hospitality & Tourism Association.

Tekst: Eliézer Pross
Foto: Ben Ong