'We willen de economie weer op orde krijgen'

01-02-2021

armand_achaibersing_Detailfoto.jpg

Behalve het compenseren van bedrijven en individuen die door Covid-19 hun inkomen hebben zien wegvallen of afnemen, dient de oproep tot registratie daarvoor meerdere doelen. Zo is het de bedoeling de grijze oftewel informele sector meer zichtbaar te maken, de casheconomie meer te sturen naar girale transacties en werklozen te helpen aan een baan. Dat bevestigt minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning tegenover de Ware Tijd. “We willen de economie weer op orde krijgen”, legt hij uit.

De registratie voor individuen en bedrijven die willen worden gecompenseerd start vandaag en de registratie voor de kerst- en nieuwjaarsbonus is al geweest. "We gaan de personen die geen belasting betalen en die zich hebben geregistreerd, niet in de steek laten. Maar we gaan ze vragen om voortaan wel aan hun belastingverplichting te voldoen. Bedrijven moeten wel geregistreerd staan. Daarnaast gaan we samen met het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken na hoe de mensen die nu geen werk hebben aan een baan geholpen kunnen worden. Verder zal niemand van de groep die zich vanaf vandaag mag registreren het geld contant ontvangen.Wij zullen de mensen helpen aan een bankrekening. Daartoe zijn al gesprekken gevoerd met de banken en die hebben hun medewerking toegezegd."

Over de kerst- en nieuwjaarsbonus van samen SRD 600 per persoon die zou worden uitgekeerd aan mensen die zich daartoe hadden geregistreerd, zegt de bewindsman dat het geld er zeker nog komt. "We hadden de tijd die de controleprocedures in acht zouden nemen onderschat, maar het komt er zeker aan. Ik kan geen datum noemen, maar het gaat niet lang meer duren. Ik wil me ook verontschuldigen dat het zo lang geduurd heeft, maar ik hou me altijd aan mijn woord. We gaan mooie dingen doen voor Suriname, maar mensen moeten wat geduld hebben."

Eblein Frangie, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, zegt tegen de Ware Tijd dat de banken zeer content zijn dat de overheid meegaat met hun roep om te giraliseren. "Dit is een belangrijke stap. Want zo werken banken samen met de overheid om financiële inclusiviteit te realiseren. Wij hebben trouwens ook bekendgemaakt dat het een farce is dat personen zonder vast inkomen geen bankrekening kunnen krijgen. Wat de banken wel willen weten is hoe de mensen die rekening zullen voeden."

In het geval van de ondersteuning door de overheid is het duidelijk dat het geld van het ministerie van Financiën en Planning komt, dus het is voor de banken geen enkel probleem om degenen die steun moeten ontvangen en geen bankrekening hebben te helpen een rekening te openen. "We weten dat het hierbij mogelijk gaat om een korte periode van ondersteuning, maar we hopen dat de economie snel aantrekt waardoor de mensen snel weer hun eigen geld zullen verdienen", aldus Frangie.

Ook de toerismesector die nu al enkele maanden aan de 'beademing' zit wordt actief betrokken bij deze registratieronde. Sylvia Ang, voorzitter van de Suriname Hospitality and Tourism Association (Shata), bevestigt tegenover de Ware Tijd in nauw overleg met Achaibersing te zijn over het compenseren van de leden en hun personeel. "Wereldwijd is het toerisme één van de hardst getroffen sectoren. Dus we hebben de bewindsman voorstellen gedaan over hoe de compensatie aan te pakken. Zeker aan de personeelsleden die nu brodeloos zijn en de bedrijven die al heel lang bestaan en nu bedreigd worden met sluiting hebben we gevraagd dat ondersteuning wordt geboden", zegt Ang.

Ze benadrukt dat Shata er nog niet helemaal uit is met de minister, "maar we zijn blij dat er alvast naar ons geluisterd wordt. We zijn in het toerisme niet gewend onze hand op te houden. Eén van onze voorstellen aan de minister is dan ook dat wanneer we weer gaan opstarten en leden geld nodig hebben daarvoor, dat we door bemiddeling van de overheid bij de banken kunnen lenen tegen een zachtere rente dan de nu gangbare", legt Ang uit.

Bron: De ware tijd
Foto: Minister Armand Achaibersing belooft dat de kerst- en nieuwjaarsbonus zeker zal worden betaald. Foto: Irvin Ngariman